Cara untuk membuat Kek Batik Coklat dengan 4 bahan sahaja. Rasa memang terbaik!

Resepi ni olah sendiri je tengok dalam google ada yang letak esen vanilla dengan serbuk koko. 4 bahan ni pun dah sedap sangat dah! Memang terasa macam makan coklat daim tu! Dah la feveret fairuz dan anak-anak. Jom tengok macamana cara buat! Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Fairuz Abu Hassan. Selamat mencuba.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • Biskut meri secukupnya.
  • Serbuk Milo setengah paket saiz medium. Kalau nak buat banyak lebihkan butter dengan susu.
  • Susu pekat manis setengah tin.
  • Butter 1 buku.
Baca juga :  Cara untuk membuat Pandan Scone Gula Melaka. Sedapnya bila teringat makan di Cameron Highland.

Cara-cara untuk membuatnya:

  1. Cairkan butter dalam kuali. Lepas dah cair, masukkan susu pekat dan gaulkan hingga sebati.
  2. Masukkan milo dan kacaukan sampai likat dengan api perlahan. Tutup gas, biarkan sekejap.
  3. Patah-patahkan biskut meri dalam bekas. Susun la ikut cara korang sendiri. Kemudian, tuang bahan yang dimasak tadi ke atas biskut. Ratakan sambil tekan-tekan biskut tu bagi mampat.
  4. Biar keras sekejap ataupun masukkan ke dalam peti sampai kek batik mengeras.
  5. Bila dah keras nak potong boleh, nak ngap pakai sudu pun boleh.
Baca juga :  Cara untuk membuat Biskut Chocolate Chip Ala-ala Famous Amos. Persiapan raya anda pasti lengkap dengan Biskut ini.

Selamat menjamu selera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.