Ada penggemar sambal telur hancur tak kat sini? Jom kita buat sendiri menu yang pastinya anda akan sukai.

Sambal telur hancur ni saya belajar dari mak mertua saya. Masa belajar resepi ni mak mertua saya bagitau nama sambal ni sambal patah pinggang sebab nak tunjukkan betapa senangnya nak masak sambal ni sampai orang yang patah pinggang pun boleh buat katanya.

Senang dimasak tapi tersangatlah sedap dimakan. Resepi Sambal Telur Hancur telah dikongsikan oleh Puan Norlaili Osman dan gambar daripada Akma Abdullah.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:

  • Segenggam cili kering.
  • 5 biji cili merah.
  • 2 ulas bawang besar.

Kisarkan kesemua bahan diatas.

  • 6 biji telur ayam.
  • Sekeping asam keping.
  • Garam dan perisa secukup rasa.
Baca juga :  Cara untuk membuat Sup Daging Siam yang Mudah, sedap, dan nikmat lain macam dari sup biasa.

Cara-cara untuk memasaknya:

  1. Tumis bahan kisar. Minyak masak kena letak lebih sikit ya biar sambal cantik garingnya nanti.
  2. Kacau perlahan sambal tumis sampai wangi dan matang. Api jangan besar ya nanti sambal hangit pula.
  3. Bila sambal sudah separuh garing baru pecahkan telur dah masukkan ke dalam sambal tadi. Masukkan juga asam keping.
  4. Biarkan seketika jangan gaul telur cepat sangat ya nanti telur jadi terlalu hancur. Bila nampak telur dah agak masak boleh gaul perlahan-lahan sampai sambal masak cantik rupanya.
  5. Akhir sekali perisakan dengan garam, perisa atau gula mengikut selera masing-masing. Kemudian boleh tutup api dan hidangkan pada keluarga tersayang. Selamat mencuba.
Baca juga :  Cara untuk membuat Sambal Kicap Power yang sesuai dimakan bersama apa sahaja. Pasti berbaloi-baloi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.